ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

english german

«Η μόνη ανηθικότητα είναι το να μη κάνει κανείς αυτό που πρέπει να κάνει, όταν πρέπει να το κάνει.» (Jean Anouilh)

ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑ

Όταν υπάρχει κάποιο θέμα που μας απασχολεί κατ’αρχάς δοκιμάζουμε με απλές, γνωστές τεχνικές να βοηθήσουμε τον εαυτό μας.

Όλοι ξέρουμε μια γνώριμη «συνταγή της γιαγιάς» όπως γάλα με μέλι η χαμομήλι πριν τον ύπνο για χαλάρωση, η κάποια από τα τόσα φυτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Συστήνουμε βάμμα βαλεριάνας για χαλάρωση! Υπάρχουν επίσης τα ανθοϊάματα Μπαχ που βοηθούν σε πολλές δυσφορίες.

Αν αυτά δεν είναι αρκετά πρέπει να ενεργοποιηθούμε πιο πολύ, μαθαίνοντας για παράδειγμα μια τεχνική αυτοχαλάρωσης για να ελέγξουμε το στρες και την ένταση που μαζεύουμε στις καθημερινές μας ασχολίες. Στο εμπόριο υπάρχουν αρκετές μέθοδοι και βιβλία πάνω στο θέμα.

  Μια απλή άσκηση για να λύνεται ο «κόμπος» του άγχους είναι:

         10 αργές διαφραγματικές (βαθιές) ανάσες. Εισπνοή από τη μύτη – εκπνοή από το στόμα.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΥΠΝΟ

ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ Η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ?

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Μπορεί ακόμη κανείς να συμμετέχει και σε κάποια ομάδα αυτοβοήθειας με άτομα που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες δυσκολίες. Αυτές οι ομάδες, σε αντίθεση με αυτές που περιγράφονται παρακάτω, δεν έχουν κάποιον εξειδικευμένο να τις συντονίζει. Είναι ομάδες πρωτοβουλίας απο μη ειδικούς, που στοχεύουν στο να προσφέρουν στήριξη.

 

 

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Αν παρ’όλα αυτά συνεχίζουμε να νοιώθουμε βάρος και δυσφορία, αν υπάρχουν ιδιαίτερα επιβαρυντικές συνθήκες στη ζωή μας, η τραυματικά συμβάντα στο παρελθόν, καταστάσεις δηλαδή που δεν μπορούμε με λίγη φροντίδα του εαυτού μας να τις τακτοποιήσουμε, τότε είναι καλή ιδέα να βρούμε κάποιον εξειδικευμένο για να μας βοηθήσει. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Και στις περιπτώσεις που χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη συμβουλή του γιατρού και να την πάρουμε για όσο διάστημα χρειάζεται. Η ταυτόχρονη θεραπευτική δουλειά με έναν ψυχοθεραπευτή είναι καλή ιδέα και ενισχύει την θεραπευτική διεργασία.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε με την υπερπροσωπική ( transpersonal ) ψυχοθεραπεία, τον νεώτερο κλάδο της σύγχρονης ψυχοθεραπείας, η οποία στηρίζεται στην ενοποίηση όλων των στοιχείων που αποτελούν το ον που καλούμε "ανθρωπο".

 

Αν λοιπον αποφασισετε να βρειτε καποιον ειδικο, εχετε επιλογες αναμεσα στα παρακατω.

Ατομικές συνεδρίες

Συμμετοχή σε θεματικές ομάδες και για τους πιο τολμηρούς σε ομάδες αυτογνωσίας

Βιωματικά σεμινάρια (συνήθως διήμερα) πάνω σε συγκεκριμένα θέματα

Εκπαιδευτικά σεμινάρια αν κάτι έχει κερδίσει το ενδιαφέρον σας για εμβάθυνση

Εξειδικευμένα σεμινάρια για εργαζόμενους στον εργασιακό χώρο

 

Όποια επιλογή η συνδυασμό και να επιλέξει κανείς, το ζητούμενο είναι να πάρει απαντήσεις, να καταλάβει τα «γιατί» (αν θέλει) και να βρει τρόπους να ενσωματώσει τις νέες πληροφορίες στις καθημερινές του/της συνδιαλλαγές και ανάγκες.

Με άλλα λόγια να βρει λύσεις για αυτά που θεωρεί προβλήματα.

 

 

dreamgate